مدارس در کانادا
کشورپهناورکانادا دارای یکی از منسجم ترین وسیستمی ترین نظامات آموزشی درجهان است که رکن اصلی و اولویت اول آن پرورش است. دراین نظام ،توجه ویژه به 6 پارامتر زیر صورت می گیرد :
- Responsibility
- Organization
- Initiative
- Collaboration
- Independent Work
- Self-Regulation
آموزش در مدارس ازسن 6 سالگی آغاز وپس از 12 سال به اخذ دیپلم ختم می شود ( دراکثراستانها )، 8 سال دبستان و 4 سال دبیرستان. آموزش رایگان و اجباری بوده ومعمولا برنامه درسی به صورت استانی تهیه واجرا می گردد.مدارس از اوایل ماه سپتامبرآغازبه کار میکنند وتا پایان ماه ژوئن فعال هستند. یک سال تحصیلی 10 ماه بوده که غالبا به دوsemester
تقسیم می شود. کلیه مدارس دولتی برای افراد مقیم ، شهروند ، دارای ویزای کار و یا فرزندان والدین با ویزای تحصیلی رایگان می باشد.
کانادا دارای 15500 مدرسه دولتی و خصوصی بوده که از این تعداد 1100 مدرسه دبستان ، 3400 مدرسه دبیرستان و 2000 مدرسه ترکیبی ازدبستان و دبیرستان هستند.حدود پنج ونیم میلیون نفر دراین مدارس مشغول به تحصیل هستند.
دبیرستانهای کانادا ،برخلاف ایران ، فاقد رشته های تفکیک شده ریاضی ، تجربی ویا انسانی بوده وازیک نظام واحد تبعیت
می کنند. دانش آموزان در طول دوره دبیرستان 30 واحد درس را گذرانده ( سالانه حداکثر 8 واحد ) که از این تعداد 18 واحد اجباری و 12 واحد اختیاری می باشد ( متناسب با رشته انتخابی درکالج یا دانشگاه ).
ساعت درسی در مدارس از 8:30 صبح آغاز و در ساعت 3:30 بعد ازظهر به اتمام می رسد.
غالبا اکثریت واحدهای درسی مدارس ایران مورد قبول مدارس کانادا بوده و پس ازتطبیق واحد ها ، فرد می تواند به راحتی ادامه تحصیل دهد.
دانش آموزان ایرانی می توانند در مدارس دولتی ، خصوصی ، Catholic و یا Christian کانادا ادامه تحصیل داده و با اخذ دیپلم کانادایی وارد دانشگاهها و کالج های برتر کانادا شوند.
انواع مدارس مورد هدف
بدیهی است هر گروه از مدارس دارای ضوابط و ساختار تعریف شده خود بوده که می بایست مورد توجه قرار گیرد. بنابراین اخذ پذیرش از هر مدرسه تابع شرایط متقاضی بوده ، شرایطی همانند سطح زبان، مقطع تحصیلی، زمان ورود به مدرسه،نمرات سالهای گذشته ، کالج یا دانشگاه هدف، سطح مالی، محل اسکان ، حتی مذهب و جنسیت متقاضی .
بطور کلی مدارس در کانادا در دو بخش خصوصی و دولتی و درچهار زیر مجموعه ذیل قرار می گیرند:
Living Arrangements:
-Boarding Schools (مدارس دارای خوابگاه)
-Day Schools (مدارس صرفا روزانه)
Gender
-Coed Schools ( مدارس مختلط )
-Girls Schools ( مدارس صرفا دخترانه )
-Boys Schools ( مدارس صرفا پسرانه )
Age Range
-Preschools ( پیش دبستانی )
-Elementary Schools( دبستان )
-Middle Schools ( کلاس 6 ، 7 ،8 )
-High Schools ( کلاس 9،10،11،12 )
Curriculum or Focus
-Academic Schools
-Alternative Schools
-Montessori Schools
-Special Needs Schools
-Faith-Based Schools ( همانند مدارس کاتولیک و کریستین )
-Language Immersion Schools
-Waldorf Schools
-Advanced Study Programs
-Specialty Schools
-Gifted Programs
-Troubled Teen Schools
-Online Schools
-Reggio Emilia Schools
-International Schools and Programs
-Summer Schools
ویژگیهای مدارس دولتی:
این مدارس دارای شرایط و ویژگیهای خاصی هستند که گاهی امکان اخذ پذیرش از آنها را محدود می کند.
اصولا مدارس دولتی برای افراد بومی ایجاد وبرنامه ریزی شده است ولی هرشهر، متناسب با توان خود وتعداد متقاضیان بین المللی ، تعدادی ازمدارس خود را برای ثبت نام وارائه خدمات درنظرمیگیرد. این مدارس برای افراد ساکن وبومی رایگان و برای متقاضیان خارجی دارای شهریه است .
۱- مدارس دولتی برای ورود به ترم های سپتامبر و فوریه تا زمان مشخصی ثبت نام انجام می دهند برای مثال در شهرتورونتو برای ورود به ترم سپتامبر، متقاضی تا اول ماه می همان سال وبرای ترم فوریه تا اول ماه نوامبر سال قبل فرصت ثبت نام دارد. غالبا مدارس خصوصی بازه زمانی بیشتری برای ثبت نام دارند.
۲- معمولا برای ثبت نام در دوره دبستان، آدرس اسکان فرد متقاضی و یا قیم او می بایست در محدوده تعریف شده همان مدرسه باشد.
۳- غالبا متقاضیان دبیرستان های دولتی می بایست از سطح زبان انگلیسی متوسط که حدودا معادل آیلتس ۶ بوده برخوردار باشند. البته نیاز به ارائه مدرک آیلتس نیست ولی متقاضی مبایست جهت استفاده از کلاس ها این سطح زبان را دارا باشد.
۴- ازآنجاکه مدارس دولتی اساساً می بایست دانش آموزان بومی و محلی را در اولویت قرار دهند، هماهنگی و سازگاری با فضای کلاس های این مدارس برای دانش آموزان ایرانی که به ناگهان به یک مدرسه کانادایی ورود میکنند قدری مشکل خواهد بود.از لحاظ لهجه، سرعت بیان جملات، اصطلاحات محلی و امثالهم متقاضی می بایست آمادگی لازم را داشته باشد.
۵- نکته دیگر بافت اجتماعی مدارس دولتی و رفتار فردی و گروهی دانش آموزان این مدارس است که غالباً با الگوهای رفتاری دانش آموزان ایرانی تفاوت دارد. مدارس دولتی در مقایسه با مدارس خصوصی، جمعیت بیشتر و سیستم بازتری دارند که البته گاها تبعاتی خواهد داشت.
۶- مدارس دولتی از وسعت فضای بیشتر، زمین های بازی و ورزشی، آزمایشگاه های مجهز، کتابخانه، سالن های ورزشی، سالن های نمایش و انواع کلوپ های هنری، تفریحی، ورزشی وعلمی برخوردارند که مزیتی مهم است.
۷- تمام مدارس دولتی از اعتبار لازم جهت ورود به کالج ها و دانشگاه های معتبر کانادا برخوردارند.
میزان شهریه:
میزان شهریه در مدارس دولتی برای هر شهر ثابت و یکسان بوده و معمولا به طور سالانه اعلام می شود. به طور مثال شهریه دبستانهای دولتی برای یک سال ما بین 13000 تا 16000 دلار کانادا بوده که در خصوص دبیرستان های دولتی به 14000 تا 16000 دلار کانادا می رسد. میزان شهریه در مدارس خصوصی متناسب با کیفیت ، وسعت فضاها و خدمات ارائه شده از حدود ده هزار دلار کانادا تا 40000 دلار کانادا برای مقطع دبستان و از حدود 12000 دلار کانادا تا 50000 دلار کانادا برای مقطع دبیرستان می باشد. البته این شهریه شامل هزینه خوابگاه،یونیفرم، کتاب، بیمه درمانی، سرویس رفت و آمد و امثالهم نخواهد بود. در این بین برخی از مدارس خصوصی هزینه Registration Fee را نیز دریافت میکنند که مربوط به ثبت نام بار اول دانش آموز در آن مدرسه بوده و سالهای آتی حذف میگردد و معمولاً بین 1000 تا 9000 دلار کانادا میباشد.
برخی از مدارس خصوصی هزینه کلاس های ESL ( آموزش زبان انگلیسی ) را به طور جداگانه دریافت می کنند و گاهی لیست مفصلی از فعالیتها و خدمات سالانه خود را اعلام و هزینه هر یک را نیز دریافت می کنند ولی در مجموع میزان شهریه متوسط مدارس خصوصی بین 15000تا 25000 دلار کانادا می باشد.
در خصوص مدارس دولتی این امکان وجود دارد که متقاضی هزینه یک ترم را بپردازد ولی غالباً مدارس خصوصی شهریه خود را سالانه دریافت می کنند.
پروسه اخذ پذیرش:
- ابتدا اطلاعات زیرازمتقاضی اخذ می گردد :
– سطح زبان انگلیسی و یا فرانسه متقاضی برای مقطع دبیرستان ( غالبا مدارس فرانسه زبان در استان کبک هستند)
– میزان هزینه کرد خانواده دانش آموز برای شهریه سالانه و هزینه زندگی او
– شهر مورد انتخاب
– مکان وآدرس اسکان در شهر، در صورت همراهی خانواده دانش آموز و انتخاب محدوده خاصی از شهر، به عنوان پیش فرض محل اسکان
– نمرات سالهای گذشته دانش آموز و گرید فعلی او
– داشتن قیم قانونی ( متقاضیان زیر 18 سال نیاز به سرپرست و قیم قانونی دارند که می بایست مقیم یا شهروند کانادا باشد.)
– کالج و یا دانشگاه مقصد
– رشته انتخابی متقاضی در کالج یا دانشگاه
– همراهی خانواده با دانش آموز در زمان تحصیل
– انتخاب مدرسه خاص یا برنامه خاص توسط متقاضی
– داشتن شرایط اخذ ویزا
– زمان ورود به مدرسه وآغاز تحصیل
– کشور مبدا (برخی دانشآموزان ایرانی از کشورهایی همچون ترکیه، امارات، گرجستان،قبرس ، مالزی و… ورود میکنند.)
– خدمات درخواستی و مورد نیاز دانش آموز
- مرحله دریافت مدارک لازم ( بصورت فایل PDF )
– کپی صفحه اول پاسپورت متقاضی
– ترجمه ریز نمرات حداقل ۳ سال گذشته
– توصیه نامه از مدرسه قبل ( معمولا مدارس دولتی فرم مشخصی دارند)
– ترجمه کارت واکسیناسیون
– تکمیل فرم قیم و گواهی امضای آن (فرم دولتی دارد)
– تکمیل فرم Application مدرسه انتخابی
برخی از مدارس خصوصی پس از دریافت مدارک، درخواست یک مصاحبه تصویری را دارند که در زمان تعیین شده انجام می گیرد.
برخی از مدارس نیز فرصت زمانی دو تا چهار هفته را جهت بررسی نهایی وضع متقاضی در نظر میگیرند (غالبا این مدارس از کیفیت بهتری برخوردارند).
مدارس خاص و مشهور با سطح کیفی بالا ، گاهی پروسه یکساله برای پذیرش متقاضی دارند ولی به طور معمول مدارس خصوصی به طور متوسط ظرف یک هفته نامه پذیرش اولیه به همراه صورت حساب را صادر میکنند.
مدارس دولتی از طریق وب سایت رسمی اداره آموزش و پرورش شهر مربوطه اقدام به ثبت نام می کنند و لیست مدارسی که امکان ثبت نام برای دانش آموزان بین المللی دارند را به اطلاع عموم می رسانند.
صدور نامه پذیرش مدرسه جهت اخذ ویزا
معمولا همراه با نامه پذیرش اولیه مدرسه نامه invoice نیز صادر می شود که حاوی اعلام کلیه هزینه های ثبت نام و اعلام شماره حساب مدرسه و نحوه واریز مبلغ مذکور میباشد.
متقاضی بعد از واریز مبلغ مذکور ، ظرف چند روز تا یک هفته نامه پذیرش مدرسه را دریافت می نماید. در این نامه گرید متقاضی ، تاریخ شروع کلاس ها ، تعداد واحد درسی و پایان کلاسها اعلام می شود و معمولا تا تاریخ شروع کلاس ها اعتبار دارد. تقریبا تمامی مدارس دولتی وخصوصی ، در صورت عدم صدور ویزا ، مبلغ شهریه واریزی را منهای مبلغ Application Fee که حدود 200 تا 500 دلاراست عودت می دهند.
نکات مهم در انتخاب مدرسه
جدای از شرایط متقاضی و خواسته های او، موارد زیر می بایست مورد توجه و دقت قرار گیرد:
- آیا مدرسه از اعتبار لازم جهت ورود به دانشگاه های معتبر و رتبه بالای کانادا برخوردار است یا خیر؟ دانشگاه ها برخی از مدارس را به لحاظ آموزشی ضعیف دانسته و امتیاز کمتری به آنها میدهند ( غالبا مدارس خصوصی ارزان قیمت)
دانشگاهها و کالج های کانادا ازطریق کنکور سراسری پذیرش نمی کنند، بلکه ازطریق بررسی نمرات تحصیلی فرد متقاضی پذیرش دارند.
2- آیا مدرسه دوره ESL نیز ارائه می دهد؟ در صورتی که ارائه ندهد، دانش آموز میبایست هزینه اضافه را پرداخت نماید و شهریه پرداختی این مورد را پوشش نخواهد داد.
3- آیا شهریه پرداختی برای یک سال جهت ۸ واحد درسی بوده و یا کمتر؟ هر دانشآموز دبیرستانی حداکثر امکان گذراندن۸ واحد درسی در طول یکسال را دارد که بهتر است شهریه پرداختی شامل ۸ واحد درسی باشد و نه کمتر.
4- آیا اگر دانش آموز امکان حضور در کلاس ها را در زمان مقرر نداشته باشد – که معمولا ناشی از تأخیر در صدور ویزا است- آیا امکان انتقال مبلغ شهریه به ترم بعد وجود دارد و هزینه پرداختی برای آن ترم محفوظ می ماند.
5–امکان تحصیل به صورت آنلاین وجود دارد ولی نیاز به رعایت نکات خاصی است که متعاقبا گفته خواهد شد.
6 – نکته بسیار مهم جانمایی مدرسه در شهر و نحوه دسترسی به آن است که اگر شرایط خوبی نداشته باشد ، به لحاظ وسائط نقلیه عمومی و دوری ازمراکزخرید وخدماتی ، بسیار سخت و هزینه بر خواهد بود.
- خانواده ها می بایست به شرایط اقلیمی شهرانتخابی و شرایط آب وهوایی توجه ویژه داشته باشند.
هزینه های مربوط به زندگی روزانه دانش آموز ( کاملا به سبک زندگی فرد بستگی دارد لذا این اعداد حدودی است )
– هزینه مربوط به اسکان
Homestay : بین ۸۰۰ تا ۱۴۰۰ دلار کانادا که بستگی به شرایط میزبان و خدمات او دارد، ازقبیل تعداد وعده های غذایی ، اتاق اختصاصی و یا شراکتی ، شتشوی لباس ، تجهیزات ونیز کیفیت و بزرگی فضاهای دراختیارو نهایتا جانمایی درشهر.
* خوابگاه: بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار کانادا ( معمولا مدارس بزرگ وخصوصی دارای خوابگاه هستند).
* همراه خانواده: آپارتمان یک خوابه بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار کانادا و دوخواب بین ۱۸۰۰ تا ۲۸۰۰ دلار کانادا
۲- حمل و نقل ماهانه
با استفاده از حمل و نقل عمومی حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار در ماه
۳- خوراک و تغذیه
معمولا دو تا سه وعده غذا در سیستم Homestay ارائه می شود ولی در صورت زندگی مستقل بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ دلار در ماه
۴- پوشاک و وسایل بهداشتی
حدود ۵۰ تا ۱۰۰ دلار در ماه
۵- کتاب، خط تلفن، اینترنت همراه: ماهی ۱۰۰ دلار
۶- متفرقه ماهی 200 دلار